14 Ekim 2015 Çarşamba

Kayıtlı Elektronik Posta

Tam elektronik postaların hukuki olarak delil niteliği taşıyıp taşımadığını araştırıyordum ki; TURKKEP ile ilgili mesaj aldım ve bu konuyu paylaşmak istedim. Çünkü e-posta (e-mail) ile yapmış olduğumuz yazışmaların delil niteliği taşıması çok zor bir ihtimal.
Nedeni Özetle:
“Elektronik posta, niteliği gereği tek başına güvenilir bir kaynak olmadığı için, delil olarak kullanılmasında da çeşitli sakıncalar bulunmaktadır. Elektronik posta pek çok güvenlik açığını beraberinde getirmektedir: Mesajın göndericisi farklı şekilde yazılabilir, içeriği değiştirilebilir, IP numarasını değiştirmek yoluyla başka bir IP adresinden gönderiliyormuş gibi gösterilebilir, bir bilgisayara dışarıdan erişim yolu ile o bilgisayardan gönderilebilir. Bu sebeple basit elektronik postaya alternatif olarak PGP, kayıtlı elektronik posta vb. gibi çeşitli alternatifler üretilmiştir. Bu alternatiflerin en güveniliri, hiç kuşkusuz elektronik imza, özellikle de nitelikli sertifika ile oluşturulmuş elektronik imzadır. Uyuşmazlığa konu veya delil olan elektronik posta veya postalar bu yönleri ile mahkeme tarafından incelenmeli, bilirkişi yardımı ile bunların güvenilirlik dereceleri saptanmalı ve buna göre karar verilmelidir. Uygulamada elektronik postanın kim tarafından gönderildiğinin tespiti konusunda büyük ölçüde IP kayıtlarına başvurulmaktadır. Ancak bu durum sadece IP kayıtlarının düzenli olarak tutulduğu sistemlerde bir yarar sağlamaktadır.”  Mustafa GÖKSU (2010) “Hukuk Yargılamasında Elektronik Delil”, Doktora, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren sistemdir.
KEP sistemi, gönderici ve alıcı kimlikleri, gönderi zamanı, teslim edilme zamanı, erişilme zamanı ve içerik bütünlüğünü kesin ve değiştirilemez olarak koruyarak, taraflardan herhangi birinin inkâr edemeyeceği yasal bir delil olarak 20 yıl süreyle saklamaktadır.
KEP üzerinden e-posta göndermek için e-imzaya sahip olunmalıdır, e-imzası olmayanlar sadece gelen e-postaları alabilmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder