28 Aralık 2013 Cumartesi

Deneme Süresi Önemlidir

Deneme süresi aslında işveren ve çalışan için verilmiş büyük bir fırsattır. Her firmanın kendine göre yazılmış ve yazılmamış kuralları vardır. Bazen yazılı olmayan kurallar yazılıların önüne geçer. Konuşma, oturma tarzları, espri anlayışları, işe bakış açıları vb. Ne işveren ne de çalışan anlaşamayacağı insanlarla çalışmak istemez. Deneme Süresi bu yönden çok önemli. Bu süreçte;
İşveren açısından; çalışamayacağınıza karar verdiğiniz çalışanı idare etsin diye asla tutmayın. Durumu fark ettiğiniz anda gönderin. Çalıştırdığınız her gün sadece kendinizi değil; diğer çalışanlarında moralini bozuyor, iş veriminin düşmesine neden oluyor olabilirsiniz. Kararsızsanız (haksızlık mı ediyorum şüphesi varsa) objektifliğine güvendiğiniz diğer personellere danışın. Ama asla sonraya bırakmayın.
Çalışan açısından; deneme süresinde yeni girdiğiniz iş yerinde huzurlu olamayacaksanız, fark ettiğinizde zamanında ayrılın. İşverene vakit kaybettirmezsiniz. Çünkü sizin dayanamayacağınız çalışma koşullarına dayanabilecek alternatif kişiler olabilir. Ayrıca çalışmakta direndiğiniz her gün boş yere depresyona girmezsiniz.

4857 sayılı İş Kanunu “Deneme süreli iş sözleşmesi” ni şu şekilde tanımlamıştır.
"Madde 15 - Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır."

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder