9 Nisan 2014 Çarşamba

Asansörlerde Braille Alfabesi

TS EN 81-70 Asansörler - Yapım Ve Montaj İçin Güvenlik Kuralları - Yolcu Ve Yük Asansörleri İçin Özel Uygulamalar - Bölüm 70: Engelliler Dâhil Yolcu Asansörleri İçin Erişilebilirlik Ek E’ye göre;
"E.4 Dokunmayla hissedilebilen şekiller ve semboller, görme engelli alfabesi (Braille alfabesi)
E.4.1 Dokunmayla hissedilebilen şekiller aynı zamanda görülebilirdir. Bu şekiller iyi bir renk zıtlığına sahip olmadır. Beyaz fon üzerinde siyah rakam veya harfin algılanması kolaydır, ancak aydınlatıldığında, aşırı parlaklıktan kaçınılması için zıtlık tam ters şekilde olmalıdır. Dokunmayla hissedilebilen şekillerin rahat algılanabilmeleri için yükseklikleri en az 15 mm olmalıdır. Kabartma şeklin profili en az yüksekliği 0,8 mm olan yuvarlatılmış ters V harfi şeklinde olmalıdır.
E.4.2 Braille alfabesi, dokunmayla hissedilebilen şekiller için tamamlayıcı ve bağımsız bir özellik olarak kullanılabilir ve uzun metinlere ihtiyaç duyulduğunda faydalı olur."

Asansör butonların da Braille alfabesi kullanımı bir zorunluluk değildir. Buton üzerindeki sembol; Fonla zıtlık oluşturacak şekilde kabartma üzerinde 15 mm ilâ 40 mm yükseklikte olmalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder