30 Mayıs 2014 Cuma

Ehil Olmak

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğe göre ehil Bir işte yetkili olan, bir işi yapan, erbap anlamına geliyor.

Kur'ân-ı Kerîm'de mealen; "Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor...." (Nisa 4/58) buyurmaktadır.
Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) Hadis-i Şerifinde "İş ehil olmayan kişiye verildiği zaman kıyameti gözle." buyurmaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilk çıktığı yıllarda İdareler, ehil yüklenici seçimi için kriterler, işe özgü yeterlilik belgeleri isteyebiliyordu. Devam eden yıllarda ise, yaklaşık maliyeti belli miktarlarda olmayan işlerde yeterlilik için çeşitli belgeler aranamaz hale geldi. Yeterlilik için istenen en bariz belge İş Deneyim Belgesi ya da diploma.

Diploma sahibi olmak iş yapmaya yeterlilik midir? Yüksek risk grubunda yer alan ürünler için, mevzuatı gereği gereken belgeler istenemez mi?

Hafızamda mezuniyet belgesini (diploma) iş deneyim belgesi olarak sunup iş alan ve sonucu fiyasko ile sonuçlanmış bir sürü iş var.

Şirket kurmuş, bir ticari ünvan kazanmış, ama yaptığı işin Yönetmeliğini, Standardını bilmeyen, mevzuatı gereği alması gereken belgeleri almayan bir sürü şirket var.

Marifet;
Kurulmuş ticari şirket sayısının çokluğu değil,
İşi yaptırırken belge yetkinlik aramadan en ucuzuna vermek değil,
Mezuniyet belgesi ile iş almak değil,
Sadece para kazanmaya endeksli çalışmak değil.

Marifet;
Öncelikle çalışanların ve etkilenebilecek diğer kişilerin sağlığını ve güvenliğini düşünerek, gerekli önlemleri alarak, sonrasında yaptığın işi mevzuatının öngördüğü kurallara; kanun, yönetmelik, şartname, standart vb. uygun olarak yapmak. Yaptığın işle ilgili alman gereken belgeleri hakkı (?) ile almak. Kimseyi mağdur etmemek.

Yaptığınız her işte; çalışan, tedarikçi, idare, kullanıcı ve diğer üçüncü şahıslar…… hepsinin kul hakkı var. İşinizi hakkını vererek yapın, kaliteli yapın.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hadis-i Şerifinde, “Sizden biriniz bir iş yaptığı zaman onu en mükemmel şekilde yapsın.” buyurmuştur.

Umarım Kamu İhale Kanunu’nda da ehil yüklenici seçimi için gerekli düzenlemeler yapılır.

HAYIRLI CUMALAR…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder