10 Haziran 2015 Çarşamba

Yangın ve Deprem Anında Asansörler

Asansörler yangın veya deprem gibi olası afetlerde kaçış yolu olarak kullanılamaz.
Yangın alarm sistemine bağlanmış asansörler, yangın anında, yangın sinyalini aldığında yangın söndürme hizmeti erişim seviyesine (acil çıkış katına) gelmelidir. Kapıları açık olarak kalmalıdır.
Acil Durum (İtfaiyeci) asansörü varsa; TS EN 81-72 Asansörler - Yapım Ve Montaj İçin Güvenlik Kuralları - Yolcu Ve Yük Asansörleri İçin Özel Uygulamalar - Bölüm 72: İtfaiyeci Asansörleri standardına uygun olarak, itfaiyeci kumandası ile çalıştırılabilir durumda olmalıdır.
Deprem sensörü olması gereken birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunan yüksek binalarda, deprem anında asansör durabileceği en yakın katta durup kapılarını açmalı ve yolcuların tahliyesi sağlanmalıdır.
Konu ile ilgili olarak;
9 Eylül 2009 tarihli değişiklikler işlenmiş 19 Aralık 2007 tarihli Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği Asansörlerin özellikleri Madde 62.5’e göre;
"(5) Yüksek binalarda ve topluma açık yapılarda kullanılan asansörlerin aşağıda belirtilen esaslara uygun olması gerekir:


a) Asansörlerin, yangın uyarısı aldıklarında kapılarını açmadan doğrultuları ne olursa olsun otomatik olarak acil çıkış katına dönecek ve kapıları açık bekleyecek özellikte olması gerekir. Ancak, asansörlerin gerektiğinde yetkililer tarafından kullanılabilecek elektrikli sisteme sahip olması da gerekir.
b) Asansörlerin, yangın uyarısı alındığında, kat ve koridor çağrılarını kabul etmemesi gerekir.
c) Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunan yüksek binalarda, deprem sensöründen uyarı alarak asansörlerin deprem sırasında durabileceği en yakın kata gidip, kapılarını açıp, hareket etmeyecek tertibat ve programa sahip olması gerekir."

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder