4 Ağustos 2014 Pazartesi

Makine Dairesiz Asansörün (MRL) Dezavantajları

Makine dairesiz veya MRL asansörlerin tüm asansör bileşenleri asansör kuyusuna ve/veya katta kapı yanına yerleştirilmektedir. Ayrı bir makine dairesine gerek kalmamaktadır.
Özellikle yeni binalarda mimarlar tarafından tercih edilen çözüm haline gelmiştir. Makine dairesiz asansörler daha az yer kullanımı açısından avantajdır.
Günümüzde kullanılan bilinen markaların MRL asansörleri, paket asansördür. Robot teknolojisi ile seri olarak üretilmektedir. Kapı panelleri ve kabinler kasıtlı tahribata (vandalizme) karşı daha dayanaksızdır.
Günümüzde yüksek kapasiteli ve / veya yüksek hızlı asansörler halen makine daireli olarak yapılmaktadır.
Peki diğer konularda avantajlı mıdır?
Asansörde Kalanların Kurtarılması
Asansörde kalanların kurtarılması, asansör kuyusu dışından sağlanabilmelidir. Bu konu da çeşitli çözümler sağlıyor.
UPS, elektrikli elle kumanda, makine frenini uzaktan açmak için manuel fren açma kolu ve çelik halatı vb.
Ancak sağlanan bu çözümlerinde arıza yapabileceği nadirde olsa asansör de mahsur kalanların kurtarılmasının çok büyük bir problem haline gelebileceği unutulmamalıdır.
Unutulmaması gereken tüm makine dairesiz asansörlerde asansör kuyusu dışından kurtarmayı sağlayacak sistemler mutlaka yapılmalıdır.
Makine dairesi olan asansörlerde, asansörde kalanların kurtarılması kolaylıkla sağlanır.
Bakım ve Yedek Parça Değişiminde
Makine daireli asansörde; makine motor, encoder, hız regülatörü, kumanda panosu gibi ekipmanlar makine dairesinde yer aldığı için asansörün bakımını yapmak daha güvenlidir.
Aynı şekilde olası arızalarda yedek parça değişimi de; makine dairesiz asansörlere göre, çok daha kolay ve çalışanlar için iş sağlığı ve güvenliği açısından daha güvenlidir.
İş Güvenliği Uzmanı ve asansörcü olarak; her zaman makine daireli asansörü, makine dairesiz asansöre tercih ederim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder