11 Eylül 2014 Perşembe

Asansörler Türkiye Gündeminde

Yıllar önce asansör konusunun gündeme girmesi için çeşitli gazetelere internet üzerinden derlediğim haber ve istatistikleri göndermiştim. Asansör konusunun acı bir kaza ile gündeme gelmesi çok kötü oldu. 

Sayın Fatih Altaylı Beyin yazısından bir alıntı yapıyorum.
"Mevcut durumla ilgili tespitleri ise korkunç:
“Asansörlerin yüzde 70’i bakımsız, yetersiz ve standart dışı diye bir haber okudum. Çok iyimser bir tahmin. Ben buna ‘Yüzde 85-90’ derim. En iyi görünen binaları denetledik. Oralarda bile durum içler acısı. Sıradan binaları siz düşünün. Bozulmadan bakım yapılmayan asansörler var. Masraf çıkmasın diye yapılmayan tamiratlar, ustanın bulduğu sağlıksız çözümlerle çalıştırılan asansörler. Hem de koca koca şirketlerde oluyor bunlar.’
Okurumun Türkiye’yi terk etme nedenlerinden biri de bu asansörler.
“Eşim, çocuklarım bu asansörlere binmesin diye yeniden yurtdışına gittim. Emin olun asansörleri Allah koruyor olmalı ki, her gün kaza olmuyor. Ama ben sizin yerinizde olsam asansöre binmem.’’’"

Oturacağımız eve, bineceğimiz arabaya gösterdiğimiz özeni, çocuklarımızın da bindiği asansöre göstermiyoruz. Çünkü asansörler orta malı, herkes kullanıyor. Bindiğimiz arabayı seçerken imkanlarınızın elverdiği en güvenli ve en iyiyi tercih edip, bakımını yaptırırken de servisine gideriz. Peki asansör seçiminde ve bakımında tercih nedir? Ne yazık ki en ucuzu.

Denetimin yetersizliği asansör firma sayısının her geçen gün artmasına neden oluyor. Asansör işinde çalışan ustası, mühendisi hemen bir firma açıyor. Firmayı bırakın, kahveyi ofis yapıp asansör bakımı yapan kişiler olduğunu duyuyoruz.

Mevzuatına, teknik düzenlemelere uygun olmayan asansörler piyasaya arz ediliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın piyasa gözetim ve denetimlerinde en çok uygunsuzluğun tespit edildiği ve ceza kesilen sektör asansör sektörüdür.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder