4 Mayıs 2015 Pazartesi

Asansör firmaları için tehlike sınıfı nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’nin Ek-1’nde yer alan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesinde belirtilen, asansörler ile ilgili tehlike sınıfları şu şekildedir:

28.22
Kaldırma ve taşıma ekipmanları imalatı

28.22.10
El veya motor gücü ile çalışan kaldırma, taşıma, yükleme ya da boşaltma makinelerinin imalatı (vinç palangası, yük asansörü, bocurgat, demir ırgat, kriko, forklift, kaldırma ve taşıma kuleleri, vinçler, hareketli kaldırma kafesleri vb.)
Tehlikeli
28.22.11
Asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen yolların imalatı (yeraltında kullanılanlar hariç)
Tehlikeli
28.22.12
Pnömatik ve diğer devamlı hareketli asansör, elavatör ve konveyörlerin imalatı
Tehlikeli
28.22.13
Diğer kaldırma, taşıma, yükleme veya boşaltma makinelerinin imalatı (teleferikler, telesiyejler vb. için çekme mekanizmaları, tarımsal kullanım için yükleme makineleri ve diğerleri)
Tehlikeli


43.29
Diğer inşaat tesisatı

43.29.01
Asansörlerin, yürüyen merdivenlerin, yürüyen yolların, otomatik ve döner kapıların bakım ve onarımı dahil kurulum işleri
Çok Tehlikeli
43.29.02
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer tesisat işleri (paratonerlerin, tabelaların (ışıklı olsun veya olmasın), stor ve güneşliklerin montaj işleri vb.)
Çok Tehlikeli
43.29.03
Isı, ses veya titreşim yalıtımı ile diğer inşaat tesisatı işleri (mantolama ve vakumlu temizleme sistemlerinin kurulumu dahil)
Çok Tehlikeli
43.29.05
Parmaklık ve korkuluk tesisatı işleri (metal yangın merdivenlerinin kurulumu dahil)
Çok Tehlikeli

Asansör ekipmanları imalatı yapan bir firma için İşkolu Kodu: 2822 olmalıdır. Bu durumda tehlike sınıfımız “tehlikeli”’dir.

Asansör ekipmanları imalatı yanı sıra, bakım ve onarımı dahil kurulum (montaj) işleri yapan firma için İşkolu Kodu: 4329 olmalıdır. Bu durumda tehlike sınıfımız “çok tehlikeli”’dir.
Çünkü İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’ne göre;
Tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınır. İşyerinde birden fazla asıl iş tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan iş esas alınır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder