13 Haziran 2017 Salı

SF6 (Sülfür Hekzaflorür) Gazı Riskleri

Elektrik sektöründe gerilim hatlarında oluşabilecek olan elektrik arklarının kesilmesini sağlamak amacıyla kullanılabildiği gibi, plazmalarda besleyici gaz olarak, magnezyum ve alüminyum dökümlerde koruyucu gaz olarak kullanımına sıkça rastlanır. SF6 gaz karışımları ses absorbsiyonunu arttırarak, cam sanayinde izolasyon amaçlı kullanıldığı gibi, medikal alanda göz ve kulak hastalıklarının teşhisinde yararlanılan ultrasonik testlerde de kullanılabilir.

Solunduklarında ciğerlerin diplerine yerleştiklerinden dolayı çıkarılması zordur ve kalıcı solunum zorluğu meydana gelebilir.
SF6 gazıyla yapılan bakım ve onarım çalışmalarında klasik tip gaz maskesi nefes almayı daha da zorlaştırabileceği için bunun yerine dışarıdan oksijen tüplü destekli gaz maskesi kullanılmalıdır.  

Kokusuz, renksiz, parlayıcı olmayan sıvılaştırılmış gazdır. Basit boğucudur. Bu ürün oksijen içermez ve kapalı alanda tahliye olursa, boğulmaya neden olabilir. 

Ortamdaki oksijen seviyelerini %19.5’in üzerinde olmasını sağlayın. 204°C’nin üstündeki sıcaklıklarda toksik florür bileşenlerine ayrışır. 50°C’nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir.
Göze etkileri: Ürün ile temas doku donmasına neden olabilir.
Cilde etkileri: Hızla buharlaşan sıvı ile temas soğuk yanığına neden olabilir. Soğuk yanığı etkileri cilt renginin gri veya beyaza dönüşmesi ve ciltte su toplaması meydana gelmesidir.
Yutma etkileri: Mideye gitme olasılığı düşüktür. Sıvı ile temas doku donmasına neden olur.
Solunuma etkileri: Ürün zehirleyici etkisi olmayan boğucu bir gazdır. Boğucu gazların neden olduğu oksijen yetersizliğinin etkileri şunlardır:  Hızlı solunum, idrakte azalma, adale koordinasyonunda bozukluk, yanlış karar verme, tüm algılamalarda azalma, duygusal dengesizlik ve yorgunluk.
Boğulma etkisi ilerledikçe, mide bulantısı ve kusma, yere yıkılma ve bilinç kaybı olabilir ve daha sonra kasılma, koma ve ölümle sonuçlanabilir.
Gebelik sırasında oksijen yetersizliği insanlarda ve deney hayvanlarında anormal gelişmelere neden olmuştur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder