15 Şubat 2023 Çarşamba

Asrın Felaketi 6 Şubat 2023 Depremleri

6 Şubat 2023 saat 04.17’de ülkemiz için çok acı bir güne uyandık. Merkez üssü Pazarcık (Kahramanmaraş) olan MW 7.7 büyüklüğünde Ölü Deniz Fay Zonunun kuzey ucundaki Narlı Segmentinde deprem meydana gelmiştir. Depremin sığ olması yıkıcılığı arttırmıştır. Kış mevsiminde ve herkesin uykuda olduğu bir saatte meydana gelmiş olması kayıpları arttırmıştır. Depremden en çok etkilenen iller şu şekildedir: Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana, Elazığ.

Aynı gün saat 13:24’de merkez üssü Elbistan (Kahramanmaraş) olan MW 7.6 büyüklüğünde Doğu Anadolu Fayından ayrılan bir kol olan Çardak Fayında deprem meydana gelmiştir. Dokuz saatlik arayla meydana gelen bu ikinci deprem sonucunda, hasarlı çok sayıda bina yıkılmıştır.


Depremlerde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde birçok il sallandı. Yüzyılın en kötü doğal afeti ile Türkiye olarak hepimiz yastayız.

 


Türkiye Deprem Tehlike Haritasına linkten ulaşılabilmektedir: https://www.afad.gov.tr/turkiye-deprem-tehlike-haritasi

Türkiye’de yerleşimin çoğunun zarar verebilen deprem alanları üzerinde yerleştiği, ülke olarak deprem coğrafyasında yaşadığımız deprem haritasından görülmektedir.

 

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne linkten ulaşılabilmektedir: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/03/20180318M1-2.htm

 

Genel risklere bakacak olursak;

Yerleşim yerinin aktif fay zonuna yakınlığı, zemin etüdü yetersizliği, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması, yer altı su seviyesinin yüksekliği, kentsel boşlukların yetersizliği, ruhsatsız yapılar, zemin şartlarına uygun olmayan yüksek katlı yapılar, eski yapılar, yapılarda kolonların sonradan kesilmesi, yetersiz denetim vb.

 

Afete dirençli yerleşimler için;

Zemin etüdü, imar planlaması, yapılaşma ve denetimin ehil kişilerce yapılarak, depreme karşı proaktif yaklaşım uygulanamaz mı?

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder