23 Mart 2020 Pazartesi

İşyerlerinde KORONAVİRÜSTEN (COVID-19) Korunma Tedbirleri Hakkında

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı - İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından İşyerlerinde KORONAVİRÜSTEN (COVID-19) Korunma Tedbirleri Hakkında duyuru yayınlanmıştır.
Bilgilendirme dokümanları şu şekildedir:
COVID-19 Önlemler
COVID-19 Tedbirler 1 
COVID-19 Tedbirler 2 
Alternatif linkler:
https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/40969/isyerlerinde-koronaviruse-covid-19-karsi-alinmasi-gereken-onlemler.pdf
https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/40965/covid-19-isyeri_bilgilendirme_afis-a4-boyutlu.pdf
https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/40968/covid-19-isyeri_korunma_tedbirleri_afis-a4-boyutlu.pdf

İşyerlerinde güvenlik tedbirlerini içeren bu dokümanların yemekhane, yatakhane ve lavabo gibi bölümler ile duyuru panoları gibi tüm çalışanların görebileceği yerlere asılması ve tüm çalışanlara konu hakkında gerekli bilgilendirmelerin yapılması hususunda hassasiyet göstermeniz salgının yayılmasının önlenmesinde büyük önem arz etmektedir.
Servis ve toplu taşıma araçlarında
1. Servis ve toplu taşıma aracını kullanan çalışanlar araç içerisindeki yüzeylere teması mümkün olduğunca azaltmalıdır.
2. Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeni sık aralıklarla sağlanmalıdır.

Çalışma ortamında
3. Çalışanlar işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve sabunla yıkamalıdır.
4. Su ve sabuna erişimin mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı uygun el antiseptiği kullanılmalıdır.
5. Çalışanların İşyerlerine girişi sırasında kullanılan parmak okutma gibi ortak kullanım araçları kullanılmamalıdır.
6. Çalışma alanları, lavabo, tuvalet, banyo, merdiven korkuluktan, musluk ve yemekhanelerde ortak kullanım araçlarında hijyen şartlarına azami uyulmalıdır.
7. İşyerlerinde görevli sağlık personeli tarafından çalışanlara uygulamalı etkin el yıkama eğitimleri verilmeli ve hijyen konusunda farkındalıkları arttırılmalıdır.
8. İşyeri personeli tokalaşma ve sarılma gibi fiziksel temastan kaçınmalıdır.
9. Ateş, öksürük, grip benzeri sağlık şikayeti olan işyeri personeli ile temastan kaçınılmalıdır.
10. Öksürük, ateş, yakın zamanda yurtdışına seyahat öyküsü ve herhangi bir şüpheli durumu bulunan çalışanlar, derhal işyeri sağlık personeline başvurmalı ve yurtdışından gelen çalışanların 14 gün kuralı doğrultusunda evden çalışması sağlanmalıdır.
11. İşyeri belirli aralıklarla havalandırılmalıdır.
12. Öksürme ve hapşırma durumlarında ağız ve burun tek kullanımlık mendil ile kapatılmalı, mendil kullanılmayan durumlarda dirseğin iç tarafı kullanılmalıdır. Eller yüz bölgesine temas ettirilmemelidir.
13. Bağışıklık sistemi hastalığı, diabet, kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olan çalışanlar, zayıf bağışıklık sistemine sahip olan çalışanlar, yaşlı çalışanlar gibi riskli gruplar korunmalıdır.
14. Enfekte olan kişilerle doğrudan temas veya kontaminasyon riski bulunan çalışma ortamlarında uygun solunum koruyucu (EN-149/FFP2 veya FFP3) maskeler kullanmaları sağlanmalıdır.
15. Hastalık belirtileri taşıyan kişilerin İşyeri Hekimi tarafından yapılacak ilk muayeneden sonra gerek duyulması halinde en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanmalıdır.
Açıklama: Tam zamanlı İşyeri Hekimi bulunmayan işyerleri  Sağlık Bakanlığı Corona Danışma Hattı, “Alo 184”den bilgi alabilir.

İş seyahatlerinde
16. Ülke dışına düzenlenecek iş seyahatleri mümkün olabildiğince ertelenmeli, toplantı, konferans, kongre vb. etkinliklerin yapılmasının mecbur olduğu durumlarda öncelikle sesli ve görüntülü iletişim imkanları kullanılmalıdır. İş nedeniyle seyahat edilmesi mecburi durumlarda Sağlık Bakanlığının önerilerine uyulmalıdır.


Daha detaylı bilgi almak isteyenler; OSHA tarafından hazırlanmış COVID-19 için İşyeri Hazırlama Rehberinin Türkçe tercümesine aşağıdaki linkten ulaşabilir:
https://med.ege.edu.tr/files/med/icerik/covid-19_icin_isyeri_hazirlama_rehberi.pdf

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder